Kolumna by Irma St Gallen: Ispratitelji

Ispratitelji

Posvećeno Sanji i svima koji na sebe preuzimaju silnu bol nedužnika pred klanje…

U mrkloj zori izniknula sam sâma iz sebe da vam dođem i olakšam ono što je toliko teško da um nije u stanju suočiti se s time u potpunosti. Um predaje krvave signale prsima u kojima se rasprostrla bol. Puca mi i zadnja brana iznutra jer jedno je biti s vama u srcu a drugo biti tu, usred zločina, u svitanju neoprostivom za sva vremena bezvremenska unaprijed i unazad od kad je svirepost dvonožne i takozvane ljudske vrste klanjem oskrnavila svijet.
Ja ne vjerujem da sam doživjela srž zločina ispisanu u čistoći svitanja. Drhtim potpuno ogoljena pred svima vama koje dvonošci bestidno dovoze pred klaonicu. Ono što me reže iznutra kao britva po grkljanu je saznanje da vi znate što će se dogoditi; sva vaša opraštanja sa životom pa ma kakav bio u vašim su razrogačenim očima. Ljubim vam oči. Sve vaše oči ljubim i dala bih svoje da vas mine ova preteška smrt. Dala bih svoj život i sva svoja svitanja da se vaša nevinost ne raskomadava ovdje, par metara od svih nas koji smo jutros došli da budemo s vama. Ni slutili nismo da bol može prevazići psihu i smrviti je u mizeran prah. Vi se dostojanstveno približavate tustim vratima klaonice. Mi se smanjujemo u nemoći i sramoti naše vrste i zadnji puta vas dotičemo mada vi i predobro znate da smo s vama, usred smrti da vas zagrlimo prije nje.

Znate, postoji ipak sada u neviđenom užasu predsmrtnom nešto što ulazi u vaše oči i što će ih zaklopiti na vašem posljednjem udisaju. To je užarena i drhtava bol moja i bol svih vaših ispratitelja. I ne samo danas i ne samo ovdje predrage naše nevine žrtve ljudskih klaonica, ne samo u ovom crnom svitanju ljudske svireposti već uvijek i na svakom mjestu mi smo ispratitelji vaših toplih srdaca, a cijena kojom plaćamo ispraćaj vaš u bezdan smrti veća je, vjerujte nam i od cijene naše vlastite smrti.
Nakon zločina prema vama cjelokupna naša vrsta nema nikakvih prava na život.
Sada ispraćamo i oplakujemo vas, a svirepu povorku koljača neće ispratiti niti jedan zemljin element u trenutku dok se bude trudila da još jednom udahne zrak stratišta kojega je stvorila od rodne planete.

Irma St Gallen

Ispratitelji